Reeds jaren prijkt het Stabat Mater van Pergolesi steevast op de eerste plaats binnen de klassieke top 10. Het is misschien wel het meest aangrijpende Stabat Mater ooit! Een werk door mythes omgeven maar ongekend populair…iedereen heeft wel eens het eerste deel van deze parelende compositie gehoord.

Het Stabat Mater is in oorsprong een cyclus van gezangen over Maria, wellicht bijeengeschreven door Jacopone da Todi omstreeks 1300! Pergolesi werd opgedragen deze tekst te toonzetten als vervanging voor het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels werd opgevoerd. Hij koos voor een zeer intieme bezetting: twee zangers, twee violen, een altviool en basso continuo. Getoonzet in f klein weet hij daarenboven de droevige, doch serene, immer hoopvolle en daardoor sterk aangrijpende toon in de tekst weer te geven.

droppedimage


Zijn compositie genoot bijzonder veel belangstelling en waardering en werd door vele andere componisten gebruikt (zo herwerkte zelfs Bach de compositie tot het motet ‘Tilge Höchster, meine Sünden’ – BWV 1083 waarbij hij de oorspronkelijke compositie quasi onveranderd herbruikte).

Samen met de contratenor Clint Van Der Linde wil Capriola di Gioia dit werk op haar unieke manier interpreteren. De hemelse stemmen van Amaryllis en Clint smelten samen op indrukwekkende wijze en vertolken de aangrijpende emoties van deze topcompositie. Een perfecte gelegenheid om het publiek een uur lang onder te dompelen in een oase van rust en sereniteit dankzij deze wondermooie muziek.

*

Bezetting:
Sopraan & Altus 
Strijkkwintet
Orgel