Oh, Lead me to some peaceful gloom,
Where none but sighing lovers come,
Where the shrill trumpets never sound,
But one eternal hush goes round.

Henry Purcell ging de geschiedenis in als een van de grootste Engelse componisten aller tijden. Vooral zijn uitzonderlijke talent om poëzie muzikaal te verklanken werd – en wordt nog steeds – bejubeld. Geen wonder dat Capriola di Gioia een zwak heeft voor Purcells sololiederen, waarin woorden als vanzelf hun natuurlijke melodie en ritme vinden.

capriola_di_gioia_kleur9

 

In de gloednieuwe voorstelling All for Love wordt die symbiose tussen tekst en muziek op de spits gedreven. Een sopraan, een woordkunstenares en drie barokmusici voeren u mee door een muzikale vertelling waarin de heerlijke kwellingen van de liefde hoogtij vieren. Daarbij gaan Purcells songs een alliantie aan met fragmenten uit All for Love, een tragedie van zijn tijdgenoot en librettist John Dryden. Het relaas van de fatale liefde tussen Antonius en Cleopatra spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Het inspireerde ook Dryden tot aangrijpende verzen, en Benno Barnard tot een krachtige hedendaagse bewerking. Echo’s uit All for Love, vertolkt door Marieke De Maré, fungeren als poëtische recitatieven in deze ‘hedendaagse semi-opera’ van Capriola di Gioia, waarin het gesproken en gezongen woord elkaar op de tast vinden en versterken. Nu eens melancholisch, dan weer aanstekelijk of gedrenkt in een meeslepend parlando.

All for Love is een nieuwe stap in het artistieke parcours van Capriola di Gioia, een ensemble dat al sinds zijn ontstaan drijft op een passie voor barokmuziek en een grote fascinatie voor de theatrale aspecten van dit repertoire. De voorstelling werd in november 2011 gecreëerd binnen de SCOOP-reeks van het Concertgebouw Brugge, en gaat in het  voorjaar van 2012 op tournee door West-Vlaanderen.

Tekst: fragmenten uit John Drydens All for Love (1678), in een hedendaagse bewerking door Benno Barnard (Liefdeswoede, 1993).

*

Bezetting
Sopraan, orgel & klavecimbel, aartsluit & chitarra, gamba & verteller