De Italiaanse componist en cellist Luigi Boccherini weerklonk reeds bij het ensemble Capriola di Gioia. Het beklijvende Stabat Mater was meteen dè smaakmaker om zijn andere vocale werken onder de loep te nemen. In dit programma staan de bijna nooit uitgevoerde Arie Accademici voor klassiek orkest en sopraan centraal.

Boccherini wordt vaak ten onrechte in de schaduw van componisten als Haydn en Mozart gesteld. Zijn nobele en intelligente stijl wordt in zijn composities voor strijkers wel eens bestempeld als ‘minder sprankelend’. De Arie Accademici bewijzen echter het tegendeel: bravourestukken, nu eens uitbundig, dan weer teder en intiem en met een bijzonder scherp oog voor detail. Wanneer we deze juwelen naast de concertaria’s van Mozart zouden plaatsen, dan zouden ze perfect stand houden. Compositorisch zijn de aria’s van een zeer hoog niveau en brengen ze ongetwijfeld menig luisteraar in vervoering.

droppedimage


Een 20tal musici verzamelen zich rond sopraan Amaryllis Dieltiens en dirigent Bart Naessens. Ze brengen een selectie uit deze wondermooie concertaria’s. Het programma wordt aangevuld met instrumentaal werk van tijdgenoot Wolfgang Amadeus Mozart: We horen delen uit de vijfde en zestiende symfonie en het concert opent met het prachtige Allegro uit ‘Eine kleine Nachtmusik’ als smaakmaker voor wat volgt. De instrumentale werken en aria’s vloeien over in elkaar waardoor het publiek ondergedompeld wordt in de klassieke klankwereld van Boccherini als topspeler naast de overbekende en onvolprezen Mozart!

Na een intensieve repetitie- en opnameperiode gaat dit programma in première in het concertgebouw te Brugge op 29 oktober 2016 tijdens hèt evenement voor elke klassieke muziekliefhebber: IEDEREEN KLASSIEK!

*

Bezetting:

Amaryllis Dieltiens (sopraan) & Bart Naessens (dirigent) 
klassiek orkest (20-tal leden)